Czynniki wpływające na produkcję i konsumpcję wodoru przez ludzką florę kałową. Krytyczne role napięcia wodoru i metanogenezy.

Badaliśmy wpływ napięcia wodoru (PH2) i metanogenezy na produkcję i konsumpcję H2 przez ludzkie bakterie kałowe. Zużycie wodoru zmieniło się bezpośrednio w PH2, a metanogenne odchody pochłonęły H2 znacznie szybciej niż nieketogeniczne odchody. Przy niskim PH2 produkcja H2 znacznie przekroczyła zużycie i nastąpiło pomijalnie nagromadzenie produktów katabolizmu H2, metanu i siarczku. Tak więc inkubacja przy niskim PH2 pozwoliła na pierwsze zgłaszane pomiary bezwzględne, w przeciwieństwie do produkcji netto H2. Kał inkubowany w wysokich i pośrednich PH2 miał produkcję netto H2 tylko 1/900 i 1/64 produkcji bezwzględnej. Fermentacja glukozy przez bakterie kałowe dawała absolutną produkcję H2 80 ml / g, wartość znacznie przekraczającą tę wydalaną przez ochotników spożywających laktulozę. Wnioskujemy, że większość H2 produkowanego przez bakterie okrężnicy jest zużywana, a metanogeneza i mieszanie w kale (poprzez wpływ na PH2 w kale) są decydującymi determinantami konsumpcji H2, a więc i produkcji H2 netto. Badanie próbek kału od czterech pacjentów z wydalaniem H2 w niskim wydychaniu po laktulozie wykazało, że całkowite wytwarzanie H2 było prawidłowe, a niskie wydalanie H2 najwyraźniej odzwierciedla zwiększone zużycie z powodu szybkiej metanogenezy (dwóch pacjentów) i zmniejszone natężenie światła w płucach (dwóch pacjentów).
[podobne: badanie kariotypu, badanie densytometryczne, anatomia człowieka zdjęcia ]