Dynamika metabolizmu kości i chrząstki

Bliska relacja rozwojowa i przestrzenna między kością a chrząstką jest oczywista, ale te dwie kwestie są często uważane za odrębne jednostki. Podejście zastosowane w tej książce – aby równolegle brać pod uwagę strukturalne, funkcjonalne, metaboliczne i patologiczne aspekty kości i chrząstki – jest mile widzianym odejściem i zapewnia czytelnikowi niezwykły i interesujący zakres tematów. W części I opisano skład organicznej pozakomórkowej matrycy kości i chrząstki; część II obejmuje charakterystykę komórkową i molekularną tych tkanek; a część III poświęcona jest aspektom technicznym i klinicznym biochemicznych markerów metabolizmu kostnego i chrząstkowego. W sumie istnieje 46 rozdziałów, z których każdy ma około 10 do 15 stron, a większość z obszernymi referencjami. Książka jest ogólnie dobrze zilustrowana, chociaż prawie wyłącznie w czerni i bieli. Istnieje szeroki zakres podstawowych naukowych i klinicznych aspektów tej dziedziny, wspierając w ten sposób wysiłek, o którym mowa we wstępie, skierowany zarówno do naukowców laboratoryjnych, jak i szerokiego grona specjalistów klinicznych, którzy mogą napotkać zaburzenia kości i chrząstki. Pierwsze 10 rozdziałów, które stanowią część I, stanowi doskonałe tło dla reszty książki. Zawierają one jasne i wyczerpujące opisy biochemii kolagenu, nie-kolagenowych białek w chrząstce i kości oraz inne aspekty biochemii kości i chrząstki. Badania nad chrząstką znacznie opóźniły się w stosunku do badań nad kościami, co jest widoczne w kilku początkowych rozdziałach. Na przykład duża liczba cząsteczek adhezyjnych ulega ekspresji w chrząstce, ale niewiele wiadomo na temat ich roli. Poniższe 14 rozdziałów, które stanowią część II książki, obejmuje różne tematy związane z fizjologią kości i chrząstki, w tym przebudowę kości, parathormon i peptyd związany z parathormonem, 1,25-dihydroksywitaminę D, steroidy płciowe i wapń i homeostaza fosforanowa. Ostatnie pięć rozdziałów poświęconych jest chrząstce i zawiera interesujące opisy dynamiki płynów w przestrzeni stawowej, zwierzęcych modeli rozkładu chrząstki i modeli metabolizmu chrząstki in vitro.
Trzecia część książki Markery kości i metabolizm chrząstki omawia metaboliczne choroby kości, przede wszystkim osteoporozę, ale także chorobę Pageta, osteomalację i krzywicę, osteodystrofię nerek, pierwotną nadczynność przytarczyc i przerzutową chorobę kości. Choroby chrząstki otrzymują mniejszy zasięg, z jednym rozdziałem na temat reumatoidalnego zapalenia stawów i innych zapalnych chorób stawów i jednym rozdziałem o chorobie zwyrodnieniowej stawów. Wszystkie te rozdziały podkreślają wykorzystanie biochemicznych markerów metabolizmu kości i chrząstki w diagnozowaniu i monitorowaniu choroby, a w niektórych przypadkach jako narzędzia badawczego, aby lepiej zrozumieć leżące u podstaw mechanizmy patofizjologiczne. Markery genetyczne są również brane pod uwagę w odniesieniu do zaburzeń kości i chrząstek, a obliczanie biochemicznych wskaźników homeostazy kości i chrząstki jest opisane w niektórych szczegółach technicznych. Markery w kości obejmują nie tylko biochemiczne markery obrotu kostnego, ale także metabolity witaminy D, wapń i fosforan oraz parathormon
[podobne: imikwimod, osłonka schwanna, falvit forum ]
[podobne: babka płesznik jak stosować, babka płesznik opinie, badania tsh ]