Nadwrażliwość pokarmowa i niepożądane reakcje: praktyczny przewodnik dotyczący diagnozy i postępowania

Godne uwagi jest to, że więcej z nas nie ma chorób immunologicznych związanych z żywnością, biorąc pod uwagę duże ilości obcych substancji, na które jesteśmy narażeni codziennie przez nasze przewody pokarmowe. Co więcej, nie jest zaskakujące, że pacjenci często są podejrzewani o jedzenie jako przyczynę ich objawów. Rzeczywiście, niektóre badania szacują, że do 25 procent gospodarstw domowych zmienia nawyki żywieniowe, ponieważ co najmniej jeden członek jest postrzegany jako mający alergie pokarmowe. Prawdziwe występowanie reakcji nadwrażliwości, w których pośredniczy IgE na pokarm (alergia pokarmowa) w krajach rozwiniętych, wynosi w przybliżeniu 3 procent u niemowląt (głównie mleka, jaj i orzeszków ziemnych) i około procent u dorosłych (głównie orzechy i skorupiaki). Chociaż wiele objawów spowodowanych przez spożywanie pewnych pokarmów prawdopodobnie nie ma prawdziwej alergicznej lub immunologicznej podstawy i są one niewielkie, to jest zbawienne, aby zauważyć, że prawdziwa alergia pokarmowa stanowi jedną trzecią wszystkich przypadków anafilaksji w salach ratunkowych szpitala i że szacunkowo 100 Każdego roku w Stanach Zjednoczonych dochodzi do śmierci z powodu anafilaksji wywołanej przez żywność. Temat reakcji niepożądanych na żywność obejmuje szerokie spektrum sytuacji klinicznych, począwszy od niewłaściwych relacji między jedzeniem i objawami, do objawów wywołanych przez niewielką nietolerancję i łagodne reakcje alergiczne, po reakcje nadwrażliwości, które są natychmiastowe i zagrażają życiu. Do niedawna społeczność medyczna powoli uznawała lub badała te zaburzenia. W miarę jak wiadomości o śmiertelnych błędach związanych z alergiami pokarmowymi stają się coraz częstsze, a nasze zrozumienie problemów zdrowotnych związanych z jedzeniem zaczyna się dramatycznie zwiększać, nadwrażliwość na pokarmy i niepożądane reakcje: praktyczny przewodnik dotyczący diagnostyki i leczenia zapewnia mile widzianą i szczegółową aktualizację.
Nadwrażliwość pokarmowa i niepożądane reakcje to niezwykle wszechstronne kompendium informacji na temat alergii pokarmowych i innych niepożądanych reakcji na żywność. Odważnie stara się rozwiązywać problemy związane z niepożądanymi reakcjami na żywność z wielu różnych perspektyw i ma na celu dostarczanie użytecznych informacji szerokiemu gronu czytelników, od lekarzy specjalistów w zakresie chorób alergicznych po pacjentów i rodziny dotknięte problemami zdrowotnymi związanymi z jedzeniem. Prawie na pewno uda się osiągnąć te cele bardzo dobrze.
Książka ma 25 rozdziałów, pogrupowanych w pięć sekcji. Pierwsza sekcja dotyczy głównie mechanizmów immunologicznych w chorobie alergicznej. Siłą tej sekcji jest jej doskonała treść, która jest często znakomicie szczegółowa i ogólnie dobrze się do niej odwołuje. Chociaż dobrze pasowałoby do każdego podręcznika na temat immunologii i alergii, można by zakwestionować, że zapewnia on niewiele praktycznego lub klinicznego znaczenia dla alergii lub nietolerancji pokarmowej, a zatem może wykraczać poza to, czego może potrzebować niespecjalista. Jednak, jak wspaniale ilustruje rozdział dotyczący biochemicznych cech strukturalnych znanych alergenów pokarmowych (nawet jeśli znaczna część szczegółów wydaje się niestrawna), z pewnością posłuży to jako przydatne odniesienie w nadchodzących latach.
Ostatnia część jest niezwykle przydatnym źródłem praktycznych informacji, które pomogą praktykującym lekarzom i asystentom klinicznym odpowiedzieć na codzienne pytania, które często pojawiają się podczas opieki nad pacjentami z chorobami związanymi z żywnością.
[więcej w: cystatyna, neuryty, aorta zstępująca ]
[więcej w: atopowe zapalenie skóry leczenie, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, babka plesznik ]